De herders met hun honden

 

Inleiding

IMG8332             
 "Dreamteam"

De kudde wordt verzorgd en begeleid door de  herders Jelle Kootstra en Hendrie Bijker.

 
 
Tevens zijn er 10-tal hulpherders als vrijwilliger in dienst. Hermen Schraa, Margreth Roelfs, Sharon Boekhout, René van der Haar, Judith Heutink, Tamara vd Bosch, Reinier de Groot, Erik Stoeten, Judith de Groot en Marit van den Berg.
 
 
De herders worden vergezeld door bordercollies, die de taak hebben om de kudde bij elkaar te houden.
 
C953A125-A846-4D3D-A1FF-B4B07DFE9403
"soms langs stoffige wegen"
 

 

 

 

De hulpherders met hun honden

Hermen

20102011-059
Hermen Schraa
HS7
2017-11-03-PHOTO-00000048
Ula, mijn knuffeldier, in actie.

Hermen Schraa

Struinen over de Drentse heide met zo’n 600 schapen en mijn Border Collies. Een groter gevoel van vrijheid kan ik me niet voorstellen.

In het dagelijks leven ben ik consultant / interim-manager in de energiesector.Sinds 2000 woon ik met mijn vrouw in Drenthe en nog voor we de sleutel van het huis kregen, hadden we al een Border Collie. Al snel volgde de schapen, en zo is het begonnen.

Die eerste cursus schapen drijven was vooral voor mij een hele kluif. Ik moest vooral veel leren, onze hond begreep het wel. In 2003 kwam Ghillian, de tweede hond, die heb ik helemaal zelf getraind. Met fluitsignalen, wat ook nog een hele uitdaging was. In de praktijk is het gebruik van het herdersfluitje onontbeerlijk. De honden middels een fluitsignaal exact naar de gewenste plek sturen, zelfs op grote afstand, blijft bijzonder.

Mijn hobby werd pas echt serieus in 2007. Ik werd vrijwilliger bij de Holtinger Schaapskudde. Sindsdien ga ik twee vrijdagen dagen in de maand op pad met de kudde. Heerlijk vind ik het. Je komt mij tegenwoordig tegen met Ernie en Ula. De andere honden zijn inmiddels te oud om nog een hele dag mee te kunnen gaan. Ernie is bijzonder gedreven, staat altijd paraat en pakt elke kans om te mogen werken. Ula  daarentegen neemt ook graag de tijd om de knuffels van omstanders in ontvangst te nemen. Maar, zodra het fluitsignaal klinkt, staat ze er weer.

Aan het einde van de dag, de schapen met een goed gevulde maag veilig terug bij de kooi, verheug ik mij alweer op de volgende keer.

HS9
IMG0034
Ernie aanschouwend, maar alert !IMG0069